gim_virselis1

2021-ieji – poeto Vytauto Mačernio metai

2021-12-31

2021-ieji – poeto Vytauto Mačernio metai

Kūrybinė literatūros pamoka

,,Nešu savo sielą lyg žibintą“

 

2021-ieji yra paskelbti poeto Vytauto Mačernio metais. Nors žuvo būdamas vos 23-ejų, poetas visuotinai pripažįstamas lietuvių literatūros klasiku, tarp kurių yra bene jauniausias. ,,Tai didelių vertybių ieškančios, abejojančios ir besikankinančios sielos istorija. Joje įrašytas žmoniškumo, ramybės, gėrio ilgesys, trapi meilė žemei ir gyvenimui…” – rašė V. Kubilius.

Šėtos gimnazijoje poetas Vytautas Mačernis buvo minimas 7 kl. literatūros pamokose. Šis autorius priklauso lietuvių k. ir lit. pagrindinio ugdymo bendrajai programai, tad nemažai dėmesio skirta šio autoriaus kūrybai bei biografijai. Mokiniai ne tik susipažino su šiuo autoriumi, bet ir dalyvavo kūrybinėse veiklose, kurių tikslas lavinti mokinių kūrybiškumą, ugdyti meninius gebėjimus, atrasti meilę literatūrai ir poezijai, pasisemti iš jos šviesos, gėrio. Poetas Vytautas Mačernis sakė: „Mokėkime gyventi nors ir dūžtančiose formose. Mes patys esame šviesa, mes patys esame saulė, todėl neaimanuokime, jei aplinkui tamsu… Kiekvienas nešam sielą lyg žibintą‘‘.

7kl. mokiniai kartu su lietuvių kalbos mokytoja Rasa dviejų pamokų metu dalyvavo netradicinėje literatūros pamokoje ,,Nešu savo sielą lyg žibintą“. Įsiklausę į poeto žodžius, skatinančius ieškoti šviesos, nuolat siekti kažko daugiau, mes kiekvienas pabandėme sukurti savo žibintą. Kūrėme juos iš popieriaus – karpėme ir klijavome. Tam, kad žibintai šviestų ir skleistų šilumą, juos apklijavome perskaitytais Mačernio sonetais (sonetus reikėjo iškirpti ir suklijuoti žibintuose). Norėdami, kad kiekvieno iš mūsų žibintas primintų V. Mačernį, kūrėme akrostichus ir juos įrašėme pačiame žibinto centre. Akrostichas – tai eiliuotas tekstas, kurio eilučių pirmosios raidės, skaitant nuo viršaus į apačią, sudaro žodį arba posakį.

Netradicinės literatūros pamokos ir kūrybinės veiklos mokinius skatino ne tik geriau pažinti poetą V. Mačernį, daugiau sužinoti apie jo kūrybą, biografiją, bet ir ugdytis savo kūrybiškumą, tobulinti skaitymo gebėjimus, išsamiau susipažinti su eilėraščio nagrinėjimo specifika, pabandyti sukurti akrostichą. Netradicinių pamokų metu įvairios veiklos ne tik motyvuoja mokinius geriau įsiskaityti į analizuojamus kūrinius, pažvelgti į autoriaus gyvenimą iš arčiau, bet ir bendradarbiauti su mokytojais bei kitais mokiniais.

 

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rasa Tarvydienė

Bendrinti:
Atgal