2022-06-13
Stovyklos „Mažųjų virtuvės šefų vasara“
DIENORAŠTIS
1 diena
Stovyklos rytmetis prasidėjo nuo dalyvių susitikimo, pasilabinimo, susipažinimo su veiklomis ir iš Čilės kilusio nuotaikingo bendrystės žaidimo „Bėk, bėk“.
Mažieji stovyklautojai apsilankė Kėdainių PRC, kur profesijos mokytoja Ingrida Šlikienė mokė vaikus kepimo paslapčių. Pasidalinę į grupes vaikai paruošė tešlą, parinko produktus ir prieskonius pagal skonį, suformavo ir tinkamoje temperatūroje kepė turkiškas picas.
Vaikai buvo labai patenkinti savo darbu, skaniai suvalgė picas ir patikino, kad namuose būtinai su tėveliais išsikeps picą. Ir ne vieną!
Dienos veiklas vainikavo žaidimai miesto parke.
Pradinio ugdymo mokytoja Zinaida Kleivienė
2 diena
Susirinkę ir aptarę antrosios dienos veiklą mažieji stovyklautojai išsiruošė į Ukmergės rajono Petronių kaime esantį bendruomenės centrą. Čia mokiniai sužinojo kaip ant mūsų stalo atkeliauja sviestas, sūris. Visi pabandė sumušti sviestą su kaimiška sviestamuše, pamatė kaip yra spaudžiamas sūris. O koks skanumėlis buvo pačių sumuštas sviestelis ir užteptas ant juodos duonos riekelės!
Pasisėmę geros nuotaikos visi laimingai grįžo namo.
Pradinio ugdymo mokytojos Danguolė ir Lina R.
3 diena
Ir vėl į kelionę! Šį kartą į Kėdainių raj. Sirutiškyje įsikūrusią kavinę „Raganė“, kurioje veikia „Pagranduko virtuvėlė“. Stovyklos dalyviai dalyvavo edukacijoje „Virtinukų raitymas ir pagranduko sukūrimas“.
Edukatorė Lina kartu su vaikais sekė pasaką „Pagrandukas“ ir įtaigiai bei kantriai mokė mažuosius virtuvės šefus iš miltų, sviesto, cukraus, kiaušinių, druskos ir vanilės pasigaminti sviestinę tešlą ir dviem būdais raityti virtinukus su varškės bei mėsos įdarais. Pasidalinę į grupes vaikai plušėjo virtuvėje ir vienbalsiai sakė, kad ruošti maistą labai įdomu, bet ir sunku. Ragaudami patiekalus stovyklautojai buvo laimingi ir labai gyrė maistą, nes jis pačių rankutėmis pagamintas! Ir su meile!
Stovyklautojų mokytojos Zina, Galina ir Astra
4 diena
Ketvirtadienio rytą stovyklautojai išvyko į Kaišiadorių rajono Žaslių tradicinių amatų centrą. Vaikai turėjo edukacinę pamoką apie tradicinį šakočio kepimą. Programos metu visi susipažino su šakočio kepimo amato ištakomis ir svarba mūsų kultūroje. Edukacijos metu mokiniams buvo atskleista tešlos paruošimo paslaptis, taip pat dalyvavo šakočio kepime. Jie pamokyti amatininkės, patys, sluoksnis po sluoksnio, ant įkaitinto volo pylė tešlą. Iškeptą šakotį visi kartu degustavo su žolelių arbata.
Kelionė netrumpa, tad grįžtant namo autobuse skambėjo stovyklautojų dainos.
Stovyklautojus lydėjo mokytojos Danguolė, Lina R., Lina V.
5 diena
Paskutinę stovyklos dieną vaikai plušėjo iš peties: iš kopūstų, morkų, burokėlių, bulvių, svogūnų ir mėsos virė šiupininę, pasiruošė indus, surikiavo stalus. Į lauko klasėje vykusią sriubos degustaciją pasikvietė būsimuosius pirmokus, jų ir savo tėvelius ir visus tądien gimnazijoje dirbusius mokytojus ir darbuotojus. Kokie laimingi buvo vaikai, sulaukę gausybės pagyrimų ir padėkų už gardžią sriubą!
Aptardami, kaip sekėsi visą savaitę stovyklauti, vaikai leido sau pasvajoti, užrašė savo mintis ir piešė tema “Jei aš būčiau virtuvės šefas (ė)…” bei kartu su psichologe Monika ir sveikatos priežiūros specialiste Kristina žaidė bendrystės žaidimus ir susipažino bei susidraugavo su būsimaisiais pirmokais.
Džiaugiamės visi, kad auga toks gražus darbščių, supratingų ir norinčių šeimininkauti virtuvėje vaikų būrys!
Mokytoja Zina