gim_virselis1

MAISTO PRIEDAI: SVARBU ŽINOTI

Maisto priedai – medžiagos, naudojamos maisto ruošimo metu dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, konservavimo, dažymo, saldinimo ir t.t. Europos Sąjungos teisės aktai maisto priedą apibrėžia šitaip: ,,Bet kuri medžiaga, paprastai atskirai nevartojama kaip maisto produktas ir nevartojama kaip būdingas maisto produkto ingredientas, nepriklausomai nuo to, ar ji turi maistinę vertę”.

Lietuvoje leidžiami maisto priedai išvardyti Lietuvos higienos normoje HN53-1995 „Leidžiami vartoti maisto priedai“. Šiuo metu žinoma daugiau kaip 1000 pavadinimų maisto priedų, o Lietuvoje leidžiama vartoti 380.

Visus maisto priedus, panaudotus maisto gamyboje, gamintojas privalo nurodyti produkto etiketėje. Jeigu neviršijamos leidžiamos koncentracijos, priedai neturėtų kenkti sveikatai. Tačiau egzistuoja ir kita nuomonė. Pasirodo vis naujų tyrimų duomenų. Manoma, kad maisto priedai gali sukelti alergijas, įvairius bėrimus, dilgėlinę, virškinimo sutrikimus, pykinimą, vėmimą ir t.t.

Maisto priedai naudojami norint:

  • apsaugoti maisto produktus ir žaliavas nuo žalingų aplinkos veiksnių (temperatūros svyravimo, mikroorganizmų, oksidacijos);
  • išsaugoti maisto produktų maistinę vertę (apsaugoti nuo vitaminų, nesočiųjų riebiųjų rūgščių, amino rūgščių skilimo);
  • patenkinti vartotojų specifinius mitybos poreikius (pvz., gaminti žemo kaloringumo maisto produktus);
  • pagerinti maisto produktų savybes (spalvą, skonį).

Pagal: https://vmvt.lt/; https://sam.lrv.lt/

 

Kristina Orechovaitė
Visuomenės sveikatos specialistė
vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje

Bendrinti: